HTML

Tanulmány sugárút 9.

Elindultam egy úton. Néha rögösnek, néha simának, aszfaltozottnak tűnik. Remélem hogy sugárút ez, remélem hogy a város szíve felé vezet, ahol jelképes táblára nagy betűkkel az van írva: "Gyermekbarát Oktatási Centrum".

Friss topikok

  • priszcilla: Szia! Én úgy emlékszem hogy Rosenbergről ERIC-en találtam anyagot, de mindenképpen online adatbáz... (2009.05.04. 00:46) OTDK dolgozat I.
  • Csavarhúzós: Sőt tanároknál eleve annak tandíjkedvezmény, aki tanárnak is megy, mert sok a "szabad bölcsész", a... (2008.03.06. 00:01) (Kompetencia)fejlesztés a felsőoktatásban
  • Csavarhúzós: Nem csak az omló vakolatról van szó. Az iskolák informatikai felszereltsége többnyire siralmas. És... (2008.02.09. 09:32) Ki mit tud a digitális táblákról?
  • Vörös Erik: és utólag sem lesz gáz? (2008.01.24. 11:37) Nyilatkozat
  • priszcilla: Akkor megint kiderült, hogy a kérdés lényegét tekintve egyet értünk. :) Szerintem is szükség van a... (2007.12.14. 23:16) Lamperth Mónika és az új magyar abszurditás

Linkblog

2007.06.06. 13:03 priszcilla

Nem hátrafelé van az előre a politikai életben sem

Mostanában többször elképzeltem a szituációt, már csak azért is, mert néha bizony megesik, hogy találkozom egy volt osztálytársammal, egy régi vagy új ismerősömmel, aki megkérdezi, hogy na mi újság velem, milyen tervekkel indulok neki a jövőnek... És húzom be azt amim van, szememmel kétszer körbepásztázom, majd talán le is sütöm, és ha egyáltalán belekezdek, akkor is nagyon félve teszem, hogy hát bizony, nekem az oktatás magasabb szintű szervezésében vannak terveim, szeretnék a gyermekek jövőjét biztosítandó, tenni valamit a döntéshozásban. De ha lehet, a politika szót akkor sem ejtem ki a számon.

Ez valahol nagyon elszomorít. Mert mi a politika lényege? 

Hát ez az! Attól függ, hogy melyik nemzet szerint! Nézzük csak meg angolul a wikipediát:
"Politics is defined as a group of people who are influenced to change laws and other such things to make the world a better place the process by which groups of people make decisions." - Hát szuper, ezt szégyellnem kell?!
Viszont ha a magyar verziót nézzük, érdekes módon megfigyelhetjük, hogy ott pontosan az a rész maradt ki, ami a  politika célja lenne, a hozzáadott érték, a jobbá tétel. Klassz, nem?
"A politika a csoporton belüli döntéshozási folyamat... ...A politikatudomány a politikai viselkedést, a politikai hatalom megszerzésének és alkalmazásának módszereit vizsgálja."

Van különbség. És van összefüggés is a hozzáállás és az eredmény között. Ha nem várjuk el ugyanis, hogy olyan célokért tegyenek a politikusaink, amelyet az angol verzió fogalmaz meg, akkor azt a kultúrát támogatjuk, amiben mi magunk csalódtunk. Ha ezt fogadjuk el normálisként, akkor miért lepődünk meg rajta, hogy a politikai pártok saját érdekeiket helyezik előtérbe és nem az országét? Hogy nem tudunk egyetlen hangsúlyos szakpolitikai területen sem hosszú távú tervekben megállapodni. Hogy nem a kompromisszumot, a mindenki számára elfogadható megoldást keressük, és konstruktív javaslatainkkal segítjük elő a lehető leginkább építő döntés meghozását, hanem azt nézzük, hogy hol lehet belekötni a másikba, elgáncsolni. Hátráltatásból szuperek vagyunk.

Nehogy azt higgyük ám, hogy ez csak a politikai életben van így! Na nem! Nézzünk körül:  a vár az építőelemeiből áll össze, a hétköznapokban pont olyan emberek vesznek körül minket az utcákon, szorgoskodnak körülöttünk a munkahelyünkön vagy saját otthonunkban, akik nem képesek konstruktív módon segíteni a döntéshozást, nem képesek a pozitívumot meglátni, és még büszkék is rá, hogy milyen ügyesek a negatívumok meglátásában. Ezzel két dologhoz segítenek minket hozzá: görcs lesz a gyomrunkban, és megállunk abban a folyamatban, amit addig tettünk. Talán éppen ideje észrevenni, hogy ez nem természetes így. Ha pl. valaki nekem azt mondja, hogy amit csinálok az mekkora egy trutyi, akkor illedelmesen megkérdezem, hogy mit tud javasolni a hiba kiküszöbölésére, és ha ne adj Isten azt mondja, hogy nincsen ötlete, akkor elmagyarázom neki, hogy nekem viszont az alternatívák nélküli kritikus megjegyzés nem feltétlenül építő, és legyen szíves, ha azt akarja, hogy az adott dolog ne egy trutyi legyen, akkor tegyen hozzá, ne pedig elvegyen belőle. Ezt a kultúrát szerintem ugyanúgy meg lehetne valósítani a családi és baráti körünkben, mint formálisan a munkahelyen és a politikai életben. Jogunk van elvárni a konstruktív közreműködést, és csak rajtunk áll, hogy mi magunk alkalmazzuk-e azt.

Azt meg, ha én a várat szeretném szolgálni, nem akarom szégyellni.

3 komment

Címkék: politika külföld hit akarat magyar pesszimizmus


A bejegyzés trackback címe:

https://tanulmanyut.blog.hu/api/trackback/id/tr1693699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hella5 2007.06.07. 16:24:23

priszcilla:

Rég jártál nálam. Ha kicsit szeretnél kikapcsolódni, akkor nézz rá a blogomra.

Nyugi, semmi komoly. Év végi fáradtság levezetése.

Szerintem nem kell magyarázkodni, miért akarsz politikus lenni. A Te döntésed. Szerintem jól fogod csinálni.

priszcilla · tanulmanyut.blog.hu 2007.06.08. 10:13:46

Köszönöm, Hella!

Igazából most szigorlatok közepette vagyok, úgyhogy nem sokat ülök gépközelben, de már nemsoká vége. Lehet hogy majd addig is még benézek hozzád -mindenesetre nem felejtettelek ám el!

hella5 · http://www.blogter.hu/index.php?action=view_profile&user_id=23403 2007.06.08. 21:35:16

sok sikert, jó vizsgázást! Várlak, szigorúan komolytalan bejegyzéseim vannak. (tanév végi stressz ellen)
süti beállítások módosítása