HTML

Tanulmány sugárút 9.

Elindultam egy úton. Néha rögösnek, néha simának, aszfaltozottnak tűnik. Remélem hogy sugárút ez, remélem hogy a város szíve felé vezet, ahol jelképes táblára nagy betűkkel az van írva: "Gyermekbarát Oktatási Centrum".

Friss topikok

  • priszcilla: Szia! Én úgy emlékszem hogy Rosenbergről ERIC-en találtam anyagot, de mindenképpen online adatbáz... (2009.05.04. 00:46) OTDK dolgozat I.
  • Csavarhúzós: Sőt tanároknál eleve annak tandíjkedvezmény, aki tanárnak is megy, mert sok a "szabad bölcsész", a... (2008.03.06. 00:01) (Kompetencia)fejlesztés a felsőoktatásban
  • Csavarhúzós: Nem csak az omló vakolatról van szó. Az iskolák informatikai felszereltsége többnyire siralmas. És... (2008.02.09. 09:32) Ki mit tud a digitális táblákról?
  • Vörös Erik: és utólag sem lesz gáz? (2008.01.24. 11:37) Nyilatkozat
  • priszcilla: Akkor megint kiderült, hogy a kérdés lényegét tekintve egyet értünk. :) Szerintem is szükség van a... (2007.12.14. 23:16) Lamperth Mónika és az új magyar abszurditás

Linkblog

2007.12.31. 15:58 priszcilla

Nyilatkozat

 
 

Mi, a parlamenti pártok ifjúsági szervezeteinek képviselői azt gondoljuk, szükség van konstruktivitásra az oktatáspolitikában annak érdekében, hogy országunk az oktatást érintő legfontosabb mutatók tekintetében végre fejlődésnek induljon. "Nem dughatjuk homokba a fejünket", nem zárhatjuk ki egymás véleményét a döntéshozásból, mert a tét a jövő nemzedék sorsa.

 

Különböző nézőpontjaink vannak, de azt gondoljuk, éppen ez az, ami segíthet számunkra a legfontosabb kérdések helyes megválaszolásában, mivel ennek köszönhetően tudjuk különböző buktatókra felhívni a figyelmet, így egymás javaslatait figyelembe véve nagyobb eséllyel tudjuk esetleg ki is küszöbölni azokat. Természetes, hogy egyelőre arról is nagyon különböző elképzeléseink vannak, hogy a legfontosabb célokat milyen eszközökkel lehet leginkább megvalósítani, de az egyes eszközök alkalmasságáról csak azok után tudunk beszélni, ha abban egyet értünk, hogy mire kell, hogy használjuk azokat.

Mi öten emberként, szakértőként ültünk össze, és konszenzusra jutottunk abban, hogy a négyéves ciklusokon túlmutató hosszú távú célkitűzésként az alábbi kérdések és problémák megoldása lenne a mindenkori kormányzó erők legfontosabb feladata az oktatáspolitikában:

 

- Az oktatás elsődleges célja a személyes képességek mind teljesebb kiteljesítése kell, hogy legyen, melynek szerves részét képezi a nevelés is. A valódi esélyegyenlőség megvalósításához nélkülözhetetlen a szolgáltató állam aktív szerepvállalása. A magyar oktatási rendszernek minden diák számára lehetőséget kell nyújtania arra, hogy tevőlegesen befolyásolni tudja életének alakulását, saját boldogulása őrajta múljon, ne körülményei határozzák meg azt.
- Az oktatásban legyen domináns a lexikai tudás elsajátítása mellett a személyiség- és kompetenciafejlesztés, hogy a felnövő generációk felnőttkorukra testileg és lelkileg egészséges emberként felelősséget tudjanak vállalni saját életükért, és a társadalom más tagjaiért, közösségeiért is.
- Az iskola segítsen a kulturális és nemzeti hagyományaink ápolásában, oly módon, hogy segítse a pozitív nemzeti identitástudat felépítését, mivel az identitás személyiségünk alappillére.
- A pedagógusi hivatás presztízsét emelni kell, hiszen rajtuk is múlik a jövő generációinak sorsa, ezért a tanári pálya társadalmi megbecsültségét feltétlenül vissza kell állítani.  Nem mindegy számunkra, hogy a tehetséges fiatalok választják-e maguknak a tanári pályát, és ha így döntöttek, kitartanak-e hivatásuk mellett.
- Az oktatáspolitika segítse az esélyegyenlőség megteremtését, az iskola ne konzerválja a hátrányos helyzetűek lehetőségeit. A szociális igazságosság elősegítését és a közjót szolgáló oktatáspolitikára van szükség, ahol az alkotmányos alapjogok hatékonyan érvényre juthatnak.

Azt gondoljuk, az, hogy mi öten a fenti alapkérdésekben konszenzusra jutottunk az első lépések azért, hogy ezek a közös törekvéseink a jövő letéteményesei érdekében minél előbb megvalósuljanak. Érezzük, hogy nekünk, fiataloknak is felelősségünk van az oktatáspolitika alakításában, és vállaljuk ezt a felelősségünket, hiszen azt gondoljuk, különböző gondolkodásmódunk nemhogy nem probléma, hanem érték.

 
Budapest, 2007. december 11.
 
 
 
………………........             ………………….......             ....…….…………

Böröcz László           Huber Szebasztián            Kiss László

 Fidelitas                       IDF                         FIB

 
 
 

..........……………….                        ..... ………………..

dr. Stágel Bence                         Várnagy Priszcilla

IKSZ                                          SZDSZ-ÚG

9 komment

Címkék: nyilatkozat


A bejegyzés trackback címe:

https://tanulmanyut.blog.hu/api/trackback/id/tr49280273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sulifon 2008.01.01. 22:43:48

A konszenzus kialakításának megkönnyítésére ajánlok némi olvasnivalót, melyek a ma iskoláinak problémáit taglalják:
aula.info.hu/
paideianea.blogspot.com/
hevesy.blogter.hu/
zoldbeka.freeblog.hu/
iskola.freeblog.hu/
anyessz.freeblog.hu/
www.osztalyfonok.hu/rovat.php?id=40 Sulifon (sulifon.blog.hu)

priszcilla · tanulmanyut.blog.hu 2008.01.01. 23:28:28

Köszönöm szépen, ha nem lesz vizsgaidőszak bele is nézek, bár gyanítom ez még kevés, első látszatra egyikük sem tűnik döntéshozónak, szóval ha meg is lenne a konszenzus, attól még az ország helyzete csak kis mértékben jut előre. De én nyitott vagyok, több szem többet lát...

Sulifon 2008.01.05. 00:30:39

Bizony kedves Priszcilla, egyikük sem döntéshozó. Az általam ajánlott társaság nak köszönhetik a döntéshozók, hogy bármekkora erővel döntögetnek, mégsem sikerült még teljesen ledönteniük a lábáról a magyar közoktatást.
Pusztán azért ajánlottam őket megismerésre, mert azok a fiatal értelmiségiek, akik a jövőben valóban tenni szeretnének a magyar iskolaügy javára, nem árt, ha Mátyás királyunk legendás szokásait követve kezdik meg munkájukat.
Sulifon

priszcilla · tanulmanyut.blog.hu 2008.01.05. 03:14:58

Köszönöm szépen tényleg, el fogok látogatni ezekre az oldalakra, mert nem csak mondom, hiszem, hogy több szem többet lát, és kíváncsi vagyok a véleményükre. De ez nem jelenti azt, hogy ők ne jöhetnének szintén nyugodtan ide :)
Mindannyiunknak nyitottnak kell lenni, és nyilván a vélemények sokszor egymásnak is ellent mondanak, de azt gondolom, hogy amire felhívják mások a figyelmet, azért hálásnak kell lennünk, mert ezzel lehetőséget teremtenek a programok tökéletesítésére.

priszcilla · tanulmanyut.blog.hu 2008.01.05. 03:32:04

Bele is néztem, és csak első felindulásból a konrétumra is reagálva mondom, hogy nagyon köszönöm a linkeket! Nagyon színvonalas írások igencsak tiszteletre méltó emberek tollából. Le a kalappal előttük a legőszintébben! (Ilyenkor meghatódom. Én azért választottam ezt az utat, hogy minél több ilyen pedagógus legyen, és minél könnyebb legyen azoknak, akik ma is a nehezebb utat választják. Biztosan nem azért csinálják, de óriási köszönet illeti meg őket. És valljuk be, ilyen hozzállással nekem sem a legyegyszerűbb, de abban viszont bízom, hogy segíteni tudjuk majd egymást)

Sulifon 2008.01.05. 20:09:55

Köszönöm Priszcilla! Én is ebben bízom!
Sulifon

Vörös Erik 2008.01.08. 17:53:59

Nagyon örülök, hogy látom ezt az állásofglalást, mert jómagam egyetértek vele. Ám Böröcz és Stégel Urak valyon mit gondolnak erről?kint lehet ez a honlapon?

priszcilla · tanulmanyut.blog.hu 2008.01.08. 18:12:09

Kedves Erik!

Örülök, hogy tetszik az állásfogalás, és hogy egyet értesz vele. Félpublikus egyeztetéseken kiderült, hogy Böröcz és Stágel urak is egyet értenek vele - mint ahogy mind az öten - ugyanakkor a fent említett okból az aláírást el kellett hogy napoljuk. Így, jelenlegi formájában minden további nélkül fent lehet bármilyen honlapon, azt gondolom, de konkrétan melyikre gondolsz?

Vörös Erik 2008.01.24. 11:37:24

és utólag sem lesz gáz?
süti beállítások módosítása